Vijf lastige sollicitatievragen en hoe je ze kunt beantwoorden
Geplaatst op 01/08/2024 door G.V.R.
Sollicitatiegesprekken zijn vaak gevuld met voorspelbare vragen zoals: "Waarom wil je hier werken?" en "Wat zijn je sterke en zwakke punten?". Maar soms krijg je onverwachte vragen voorgeschoteld die je even met je mond vol tanden laten staan. Hier zijn enkele veelvoorkomende moeilijke vragen en tips om ze succesvol te beantwoorden.
1. Waarom heb je langer over je studie gedaan?
Als een recruiter opmerkt dat je langer over je studie hebt gedaan dan gebruikelijk, hoef je je niet meteen betrapt te voelen. Misschien heb je veel tijd gestoken in je studentenvereniging, of was je nog zoekende naar je ware roeping. Wat de reden ook is, draai het in je voordeel door te benadrukken wat je tijdens die periode hebt geleerd. Sociale vaardigheden, leiderschap en zelfkennis zijn waardevolle ervaringen die je kunt aanhalen. Voeg er eventueel een anekdote aan toe en benadruk dat je nu precies weet wat je wilt en dat je verantwoordelijkheid kunt dragen.
2. Welke fouten heb je gemaakt bij je vorige werkgevers?
Deze vraag gaat niet over het opsporen van ernstige fouten, maar over jouw vermogen om te reflecteren op je werkervaring. Voor je het gesprek ingaat, is het verstandig om een concreet voorbeeld te bedenken van een project dat niet volgens plan verliep, en de lessen die je daaruit hebt getrokken. Hiermee laat je zien dat je kunt omgaan met tegenslagen en dat je van je fouten leert.
3. Wat is je favoriete sport?
Ook al solliciteer je bij een bedrijf dat niets met sport te maken heeft, deze vraag kan veel over je persoonlijkheid onthullen. Het antwoord geeft de recruiter inzicht in of je een teamspeler bent, of liever individueel presteert. Of je nu sport voor het plezier of competitief ingesteld bent, het is belangrijk om je keuze toe te lichten. Onthoud dat recruiters geen medische vragen mogen stellen, dus als je niet kunt sporten vanwege gezondheidsredenen, hoef je dit niet te delen.
4. Hoeveel koeien zijn er in België?
Hoewel je waarschijnlijk geen idee hebt, is dat ook niet wat je toekomstige werkgever verwacht. Het gaat erom hoe je creatief en logisch naar een antwoord toewerkt. Bijvoorbeeld door te redeneren vanuit het aantal mensen dat wekelijks vlees eet, en zo tot een schatting te komen. Een vleugje humor kan hier ook helpen om een goede indruk te maken. (Voor de nieuwsgierigen: volgens de FOD Economie zijn er ongeveer 500.000 melkkoeien in België).
5. Heb je ook sollicitaties lopen bij andere bedrijven?
Als je hebt verkondigd dat het bedrijf waar je nu solliciteert je droomwerkgever is, is het beter om niets te zeggen over andere sollicitaties. In andere gevallen is het juist geen probleem om toe te geven dat je ook elders gesprekken hebt. Dit toont aan dat je gemotiveerd bent en actief op zoek bent naar de beste professionele uitdaging. Noem alleen sollicitaties voor vergelijkbare functies om te laten zien dat je doelgericht bent.